Mediteranski inštitut za monitoring

Aktivnosti

  1. V področju operacij bomo vršili konstantni monitoring na zemlji vodi, pod vodo in v zraku z ladjami, letali, brezpilotnimi letali, helikopterji in sateliti.
  2. Z uporabo elektronskih sistemov kot je to AIS, bomo sledili operativni obremenitvi morja ki ga povzročajo ladje v realnem času na celotnem področju operacij.
  3. Z vključevanjem otrok in mladostnikov v lastne izobraževalne centre jih bomo spodbujali k novi kulturi in odnosu do okolja.
  4. Z masovnimi akcijami za vso prebivalstvo in posamezne skupine bomo usmerjali pozornost javnosti k okoljski problematiki in potrebi po izboljšanju.
  5. Z novim pristopom bomo povezovali raziskovalne napore različnih tradicionalnih disciplin in področij morskih in priobalnih raziskav da to postane način kako se obravnavajo kompleksni morski in priobalni problemi. Samo konstantni monitoring in novi inovativni pristopi v načinu vodenja in upravljanja z raziskavami v katerih sodeluje celotna regija hkrati lahko pokaže realno sliko stanja ter vpliva ljudi vendar tudi naravnih sprememb.
  6. Krizni management in služba iskanja in reševanja

Akcije

V sodelovanju z Global underwater awarness foundation Croatia, enkrat letno organizirati čistilno akcijo morskega dna z masovnim angažiranjem potapljačev z področja Mediterana in širše.

Čez celo leto bi zbirali podatke o področjih ki so najbolj prizadeta, enkrat na leto pa bi z masovno vključitvijo potapljačev iz cele Evrope in Mediterana angažirali civilno prebivalstvo ki bi skozi sodelovanje v akciji dvigovalo zavest o potrebni skrbi za okolje in bi spodbujala k spremembi odnosa do okolja.


Področje operacij

Področje operacij bo od svetilnika Cape Spartel na vhodu v Gibraltar pa do linije ki jo tvorita svetilnika Mehmetčik in Kumkale v Dardanelih v prvi fazi in vse države v porečju reke Donave in ob Črnem morju v drugi fazi.

V prvih dveh letih bomo glavne aktivnosti vodili v Jadranskem morju zaradi gospodarske ekspanzije nastale po velikih političnih spremembah, njegove zaprtosti in občutljivosti ter vzdolž glavnih mednarodnih ladijskih koridorjev.

Emergensea


Emergensea


Aktivnosti, ki jih Mediteranski inštitut za monitoring že izvaja:

Projekt raziskave podvodnega skladišča razstreliva »Brioni«

Projekt razširitve šolskega centra in uvajanje ekoloških delavnic

Remont znanstvenoraziskovalne ladje Sirius

Akcija »Očistimo naša morja«


Naši sponzorji


Triglav

Lambda group

Inštitut za evropsko pravo

Gorenjske lekarne